Angststoornis, wat is het?
Angst voel je bij dreigend gevaar. Dat is nuttig: de adrenaline die door angst vrijkomt zorgt dat je kunt vechten of vluchten. Maar sommige mensen zijn angstig zonder echt gevaar. Dit heet een angststoornis als je hierdoor niet meer goed functioneert in het dagelijks leven. Van alle Nederlanders heeft bijna 20% ooit last (gehad) van zo’n stoornis.
We zetten de meest voorkomende hier op een rij:
Gegeneraliseerde angststoornis
Als je de hele tijd angstig en bezorgd bent over alledaagse dingen, heb je een gegeneraliseerde angststoornis. Die lijkt veel op een depressie, maar dan met angstgevoelens, zoals zweten en hartkloppingen. Het verschil met andere angststoornissen is dat de angst er constant is en niet ontstaat door een bepaalde situatie. Deze stoornis begint meestal op latere leeftijd, zo tussen de 50 en 60 jaar.
Paniekstoornis
Bij deze stoornis heb je plotselinge paniekaanvallen. Onverwacht voel je angst die eigenlijk veel te groot is voor de situatie. Die angst overkomt je gewoon. Tegelijkertijd krijg je last van hartkloppingen, zweten, opvliegers, koude rillingen, trillen of duizeligheid. De helft van de mensen met een paniekstoornis heeft ook last van agorafobie. Dan ga je bepaalde situaties mijden. Open ruimtes bijvoorbeeld of reizen met het openbaar vervoer. Simpelweg omdat je bang bent voor een nieuwe aanval.
Sociale fobie
Als je een sociale fobie hebt, ben je bang voor situaties waarin anderen je kritisch beoordelen. Of je bent bang je belachelijk te maken, te gaan blozen, trillen of zweten. De angsten en het vervolgens vermijden kunnen je sterk belemmeren in het dagelijks leven.
Specifieke fobie
Bij een specifieke fobie heb je een angst die overdreven en onlogisch is. De angst komt door een voorwerp of een situatie. Bijvoorbeeld vliegen, hoogte, dieren, injecties of bloed. Soms word je angstig bij alleen al de gedachte aan het voorwerp of de situatie.
Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en dwangstoornis
Een posttraumatische stress-stoornis is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis (=trauma). Als je een dwangstoornis hebt, heb je last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze twee angststoornissen hebben ieder een eigen pagina: posttraumatische stress-stoornis en dwangstoornis.
Zo herken je een angststoornis
Het helpt als je de symptomen van een angststoornis herkent. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan natuurlijk ook.