Ambulante hulpverlening
Ambulante hulpverlening houdt in dat je hulp krijgt voor je psychische klachten of verslaving in de vorm van een aantal korte behandelsessies (therapie). Je wordt niet opgenomen in een ziekenhuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en na elke sessie ga je gewoon weer naar huis. Het aantal sessies dat je volgt hangt af van de ernst van je klachten en hoe snel je herstelt. Je kan ook therapie in een groep krijgen.
Ambulante hulpverlening wordt gegeven door een psycholoog of psychiater. Je kunt terecht op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis en bij verschillende GGZ instellingen of instellingen voor verslavingszorg in het land. Vind een instelling bij jou in de buurt.
Voor ambulante hulpverlening is een verwijzing nodig van je huisarts of een eerstelijnspsycholoog.
Deeltijd- of dagbehandeling
Soms werken de korte behandelsessies niet voldoende. Een mogelijkheid is dan om de sessies wat langer te maken. Je verblijft dan overdag (of een deel van de dag) in de instelling, maar je mag tussen de sessies door wel gewoon naar huis. Dit noemen we deeltijd- of dagbehandeling.
Behandelvormen in de ambulante hulpverlening
Er zijn heel veel verschillende medicijnen en behandelingen voor psychische stoornissen. Sommige behandelingen krijg je alleen, andere in een groep. Verschillende behandelvormen worden ook vaak gecombineerd. Als je depressief bent, kun je bijvoorbeeld zowel medicijnen als gesprekstherapie krijgen.
Tip
Ga bij het bepalen van een behandelvorm samen met je behandelaar na wat van alle geschikte mogelijkheden de voor- en nadelen zijn. Denk hierbij aan de volgende punten:
-
Wat is de kans op verbetering van je klachten?
-
Wat is snelheid waarmee een effect te verwachten is?
-
Heb je zelf vertrouwen in de behandeling?
-
Wat is de kans op bijwerkingen?
-
Wat is de emotionele en/of fysieke belasting van de behandeling?
-
Past de behandeling in je dagelijks leven (school, werk, gezin)?
Heb je last van psychische klachten?
Je bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten.
Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen?
Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.