single.php
. . . Hulp Vraag & Antwoord over hulp

Vraag & Antwoord over hulp

Als je een vraag hebt over hulp dan kun je op deze pagina het antwoord lezen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan onderaan de pagina voor contactinformatie. 

Mijn huisarts wil me niet verwijzen, wat kan ik doen?

Je hebt recht op een verwijzing als dat medisch noodzakelijk is. De huisarts beoordeelt of dat het geval is, daarin kun je natuurlijk van mening verschillen en zeker bij psychische klachten is het soms moeilijk te bepalen of iets medisch noodzakelijk is.

Als je huisarts je niet door wil verwijzen naar een specialist, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Deze kan bemiddelen of toestemming geven om de specialist te bezoeken zonder verwijzing.

Je kunt ook een andere huisarts zoeken. Maar vaak zul je er in een gesprek met je huisarts wel uitkomen en zijn deze stappen helemaal niet nodig.

Hoe zit het met mijn privacy?

Je behandelaar mag informatie over jou niet zomaar aan anderen geven. Hij mag de informatie ook niet op een plek leggen waar anderen bij kunnen. Als hij met je praat mogen anderen niet mee kunnen luisteren.

Moet ik alles zelf betalen?

Dit is afhankelijk van het soort zorg dat je ontvangt, van je zorgverzekeraar, en van je polis. Je kan het beste vooraf contact opnemen met je zorgverzekeraar, deze kan je precies vertellen of je kosten vergoed worden. Veel van de tools op Mentaal Vitaal zijn gratis.

Ik heb een klacht, wat kan ik doen?

Voor vragen over zorg of advies bij het indienen van een klacht kun je terecht bij Zorgbelang. Zorgbelangenorganisaties zetten zich op regionaal niveau in voor de postie van de consument en de patiënt binnen de zorg.

Neem contact op met een afdeling Informatie en klachtenopvang in uw regio via 0900-243 70 70 (€0,10 per minuut).

Mag ik zelf een psycholoog kiezen?

Je bent in principe vrij om je eigen behandelaar te kiezen. Dit heet recht op vrije keuze. Maar in de praktijk zijn er vaak drempels en beperkingen bij deze vrije keuze. Zo kan het gevolgen hebben voor de vergoeding van de behandeling als je verzekeraar geen contract met de betreffende behandelaar heeft. Of de behandelaar van je keuze heeft een wachtlijst waardoor je er voorlopig niet terecht kunt. Het kan ook zijn dat de behandelaar jou niet aan wil nemen; daar moet hij dan wel een goede reden voor hebben.

Mag ik ook naar het buitenland voor hulp?

Ja, dat mag. Het kan wel consequenties hebben voor de vergoedingen.

In sommige gevallen moet je toestemming hebben van je zorgverzekeraar om een de behandeling vergoed te krijgen. Het is dus handig om eerst met je zorgverzekeraar te overleggen voordat je je in het buitenland laat behandelen.

Vragen over hulp en instanties? 

Klik dan hier om de vraag aan ons te stellen.

Hulp en instanties

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen? Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven