Verlegenheid
Een zenuwachtig kuchje voordat je begint aan je spreekbeurt of presentatie, even blozen als je een volle klas in stapt. Een feestje waar je niemand kent… Soms een beetje verlegen zijn, is helemaal niet erg. Het is vaak zelfs wel charmant. Maar het wordt een ander verhaal als je je constant bekeken voelt. En je daardoor situaties met andere mensen gaat vermijden. Gelukkig is er wel wat aan te doen.
Verlegenheid heeft verschillende oorzaken
Verlegenheid is voor een deel erfelijk: als veel mensen in jouw familie verlegen zijn, heb jij een grotere kans om dit ook te zijn. Ook onzekerheid, een laag zelfbeeld, of vervelende ervaringen in de puberteit, zoals pesten, vergroten je kans op verlegenheid. Maar de oorzaken zijn nog geen reden om bij de pakken neer te zitten. Tijd voor actie!
Zo pak je je verlegenheid aan
- Wees assertief. Met andere woorden: kom op voor jezelf. Vertel een ander duidelijk wat je wel en niet wilt. Of vraag gewoon eens om hulp bij een eenvoudig klusje. Mensen vinden het vaak fijn om een ander te helpen.
- Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen het lichaam tot rust te laten komen, vertragen de hartslag en zorgen voor meer ontspanning. Zo kun je de situatie beter aan.
- Doe iets wat je spannend vindt. Door weg te blijven van situaties die je verlegen maken, leer je hier niet mee om te gaan en neemt de angst alleen maar toe en trek je je steeds meer terug. Door te oefenen met spannende situaties kun je je verlegenheid overwinnen. Doe dit in kleine stapjes, om zo te ervaren dat je het kunt en je zelfvertrouwen te vergroten. Vraag bijvoorbeeld je geld terug voor een kledingstuk waar je het prijsje al vanaf hebt gehaald. Of drink in je eentje een kop thee in een café. Pak steeds een nieuwe, kleine uitdaging aan. Maak een lijstje voor jezelf met situaties die je spannend vindt en waarin je je verlegen voelt.
- Leer jezelf positief denken. Helpende gedachten als je iets niet durft zijn bijvoorbeeld: Wat heb ik te verliezen? Misschien begin ik te stamelen, stotteren of krijg ik een rood hoofd. En als dat gebeurt: is dat dan zo erg? Duurt dat nog weken? Het uitwerken van je gedachten met een gedachtenschema kan je helpen bewuster te worden van je (negatieve) gedachten. Hiervoor kun je een G-schema gebruiken.
- Onthoud dat je goed en bijzonder bent.
- Maak elke week afspraken met je vrienden. Heb je weinig of geen vrienden? Helemaal niet erg. Je leert zo nieuwe mensen kennen op Nieuwemensenlerenkennen. De 50 gepasseerd? Dan kun je goed terecht op MAX Meeting Point.
Meteen een handige oefening
De oefening Positieve gedachten is misschien iets voor jou.
Helpen de tips niet?
Steun van andere verlegen mensen kan je verder helpen. Kijk bijvoorbeeld op verlegenmensen.nl voor cursussen en lotgenotencontact. Dat contact kan in levenden lijve, maar ook via het forum.
Als je dingen steeds vaker vermijdt, of als het steeds enger wordt om je onder de mensen te begeven, heb je misschien last van sociale angst. Een mooie eerste stap is de cursus Angst en paniek of de cursus Piekeren die je gratis volgt via internet.
Of neem contact op met je huisarts. Je bent echt de enige niet met angstklachten. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een psycholoog of andere hulpverlener.