Alles over een alcoholverslaving
Een alcoholverslaving kan langzaam ontstaan. In het begin merk je niet dat je steeds wat meer gaat drinken. Totdat het drinken een gewoonte wordt waar je moeilijk mee kunt stoppen. Je raakt lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk. Hieronder lees je meer over een alcoholverslaving, zoals hoe je het herkent en welke hulp er is.
Snel naar:
Dit bedoelen we met lichamelijke afhankelijkheid
- Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen als je geen of minder alcohol drinkt. Denk aan zweten, misselijkheid, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel.
Dit kan ervoor zorgen dat je wilt blijven drinken of steeds meer gaat drinken om maar geen last te krijgen van de ontwenningsverschijnselen.
Dit bedoelen we met geestelijke afhankelijkheid
- Je voelt je niet prettig (positief, zelfverzekerd, ontspannen) zonder alcohol.
- Het verlangen (zin) naar alcohol kan zo sterk worden dat je toch gaat drinken, terwijl je weet dat je dat beter niet kunt doen.
Zo herken je een alcoholverslaving
- Je drinkt om je gevoel te veranderen. Je wilt je bijvoorbeeld beter voelen.
- Je hebt niet genoeg aan een of twee drankjes. Ook wil je steeds meer drinken.
- Je probeert steeds opnieuw te stoppen.
- Je krijgt lichamelijke problemen.
- Je krijgt ontwenningsverschijnselen.
- Je krijgt ruzie over drank.
- Je besteedt veel tijd aan activiteiten die nodig zijn om aan alcohol te komen, alcohol te gebruiken of te herstellen van de effecten ervan.
- Je kunt je niet houden aan belangrijke verplichtingen op werk, school of thuis.
Lees meer over wanneer je verslaafd bent >
Ingrijpen is belangrijk
Mensen die (veel) alcohol drinken, proberen hun drankgebruik vaak lang te ontkennen en verstoppen. Maar op tijd ingrijpen blijft belangrijk.
Want als je verslaafd bent, kan het zorgen voor problemen op school, thuis of op je werk. Ook breng je je eigen gezondheid in gevaar. Je vergroot de kans op ernstige ziektes als levercirrose, kanker en het Korsakov syndroom.
Ook breng je vaak onbewust anderen in gevaar. Bijvoorbeeld in het verkeer.
Hoe ontstaat een alcoholverslaving?
Verschillende eigenschappen en omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van een alcoholverslaving.
Erfelijkheid
Uit onderzoek blijkt dat er een zekere erfelijke aanleg kan bestaan voor het krijgen van alcoholproblemen. Voor zonen van alcoholafhankelijke vaders is dat nog wat sterker dan voor dochters. Ouders met een alcoholverslaving moeten dus rekening houden met een grotere kans op een alcoholverslaving bij hun kinderen. Lees hier meer over alcohol en erfelijkheid.
Persoonlijke oorzaken
Ook opvoeding en karakter spelen een rol. Misschien ben je overgevoelig voor spanningen of heb je problemen thuis of op het werk.
Of je merkt dat alcohol je even beter laat voelen als je je mentaal niet goed voelt. Alcoholproblemen – en verslaving hangt dan ook samen met psychische aandoeningen, zoals een depressie.
De invloed van je omgeving
Of je familie of vrienden veel drinken maakt ook uit. Gezellig meedoen is een veelgehoorde reden om toch te drinken. Als je omgeving makkelijk met alcohol omgaat, word je zelf gevoeliger voor alcoholproblemen en -verslaving.
Wat kun je zelf doen bij een alcoholverslaving?
Doe een test
De eerste stap is weten waar je staat. Dat ontdek je heel makkelijk online. Test bijvoorbeeld anoniem of je te veel drinkt of ga aan de slag om je alcoholgebruik te minderen, via MinderDrinken of AllesOverDrinken.
Schakel hulp in bij ontwenningsverschijnselen
Schakel professionele hulp in als je last krijgt van lichamelijke of psychische verschijnselen bij het stoppen. Plotseling stoppen kan namelijk ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Op Alcoholinfo.nl lees je meer over lichamelijk en geestelijk afkicken van alcohol.
Behandeling en hulp bij alcoholverslaving
Maak telefonisch een afspraak voor een gesprek bij een instelling voor verslavingszorg.
Professionele hulp kan bestaan uit:
- Gesprekken met een hulpverlener
- Contact met anderen (lotgenoten)
- Het doorlopen van een internetprogramma
- Opname in een verslavingskliniek
- Een combinatie van deze mogelijkheden
Op Alcoholinfo.nl vind je snel het adres van de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Bellen met de Alcohol Infolijn kan ook: 0900 – 1995 (€ 0,10 per minuut).
In het eerste gesprek bekijk je samen welke hulp bij je past. De hulp is vrijwillig en wordt (meestal) vergoed door je ziektekostenverzekering.
💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?
Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.
> Bekijk de openingstijden en meer informatie