Anorexia en de omgeving
Als iemand anorexia heeft, kan het lastig zijn om contact te houden. Want mensen met anorexia sluiten zich vaak af. Ze gaan bijvoorbeeld niet meer naar feestjes, omdat ze bang zijn dat anderen zich bemoeien met hun eetgedrag. Ook thuis kunnen er ruzies ontstaan over eten.
Wil je iemand met anorexia steunen? Deze adviezen kunnen je helpen:
- Zorg dat je genoeg weet over anorexia nervosa. Lees erover, volg een cursus of praat met anderen die dit meemaken. Hoe meer je erover weet hoe makkelijker het is om erover te praten en je in te leven.
- Iemand met anorexia houdt de ziekte en het eetgedrag het liefst verborgen. Vraag daarom waar je bij kunt helpen en waarbij juist niet. Soms moet je dus betrokken zijn en soms is het goed om afstand te nemen.
- Geef je grenzen aan. Je hoeft niet alles te accepteren, ook al is iemand ziek. Bespreek daarom waar je grenzen liggen. Dit zorgt voor duidelijkheid.
- Blijf ook je eigen dingen doen. Zorg voor plezier en ontspanning. Zo voorkom je dat je zelf overbelast raakt.
- Houd contact met de buitenwereld. Zorg ervoor dat je af en toe je hart kunt luchten bij iemand.
- Zoek contact met anderen die hetzelfde meemaken. Bijvoorbeeld via Weet, vereniging rond eetstoornissen, of via Naasten Centraal.
- Professionals kunnen overleggen en terecht met vragen bij K-EETi: de collegiale, telefonische advieslijn voor zorg- en jeugdhulpprofessionals. De experts bij K-EETi zijn zelf zorgprofessionals en hebben ruime ervaring en expertise in de zorg voor kinderen en jongeren met een eetstoornis.
Hulp via telefoon, mail of chat
- Mentaal Vitaal Infolijn: stel (anoniem) je vraag per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail. De deskundige medewerkers van onze infolijn zitten voor je klaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00. We kunnen je ook (gratis) terugbellen. Neem contact met ons op.
- Er zijn ook hulporganisaties waar je terecht kunt buiten onze werktijden. Zo kun je altijd je verhaal kwijt of je vraag stellen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee