Uitstelgedrag
De was doen als je huiswerk om aandacht schreeuwt, stofzuigen als je nodig je administratie moet doen of je mailbox opschonen als je eigenlijk een moeilijk gesprek met iemand moet voeren. Het zijn typische gevallen van uitstelgedrag. Uitstelgedrag klinkt redelijk onschuldig, maar dat is het niet altijd.
Het nadeel van vermijden
Als je moeilijke klusjes altijd maar uitstelt, kun je lichamelijke en psychische klachten krijgen. Je ervaart stress, kunt zelfs depressief worden of een burn-out krijgen. Er zit simpelweg steeds teveel in je hoofd dat je eigenlijk nog moet doen. En het groeit. Een klusje wordt een probleem. Je vermijdt het probleem, waardoor ook dat weer groter wordt. Er komt een probleem bij. En ook dat stop je weer weg: dat noemen we een vicieuze cirkel. Terwijl je problemen juist kleiner worden, of zelfs verdwijnen, als je ze onder ogen ziet en actief aanpakt.
Tips tegen uitstelgedrag
- Schrijf de dingen op die je moet doen. Verwerk ze in een actieplan voor de komende week.
- Kijk kritisch of alle punten echt in een week passen. Maak een realistische planning, dat voorkomt frustratie.
- Wees lief voor jezelf als je een dag (week, maand) hebt lopen uitstellen. Elke dag is een mooie dag om opnieuw te beginnen.
- Kijk goed waar je uitstelgedrag vandaan komt. Misschien ligt er gewoon teveel op je bord. Schrijf het op en bespreek dit op school, met je ouders of je werkgever. Zo zorg je dat je dagen weer behapbaar en leuk worden.
- Een cursus time-management helpt je om inzicht en overzicht te krijgen.
Meteen een handige oefening
Deze oefening Problemen oplossen helpt je op weg.
Als het niet overgaat
Als je al tijden alles uitstelt, is er misschien meer aan de hand. Misschien vind je het lastig met mensen om te gaan, of heb je psychische klachten. Uitstelgedrag kan ook onderdeel zijn van een depressie. Neem contact op met je huisarts als je niet van je uitstelgedrag afkomt.